Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Δημόσιοι υπάλληλοι με εμβάσματα 1,5 δισ.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διευκρινιστεί πόσοι από τους 5.260 δημοσίους υπαλλήλους που από το 2010 εντοπίστηκαν να έχουν εμβάσει σε τράπεζες του εξωτερικού συνολικά 1.450.000.000 ευρώ, έχουν παρανομήσει, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κατόπιν εντολής του κ. Μητσοτάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν ποσά αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά δεδομένου ότι αφορούν δημοσίους υπαλλήλους εν καιρώ οικονομικής κρίσης.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εμβάσει από το 2010 σε τράπεζες του εξωτερικού συνολικά 1.450.000.000 ευρώ. Εξ αυτών σχεδόν οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί, όλων των κατηγοριών και των βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (γιατροί), Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ. Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 υπάλληλοι έχουν στείλει εμβάσματα αθροιστικά άνω των 600.000 ευρώ. Από τους 5.260 δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, 415 υπάλληλοι με συνολικό ποσό εμβασμάτων 117 εκατομμύρια ευρώ -δηλαδή με μέσο όρο 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο- αποχώρησαν από το Δημόσιο για διάφορους λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και της ζήτησε να ελέγξει τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, καθώς το Σώμα Ελεγκτών δεν έχει σχετική δικαιοδοσία.


«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά της, η κ. Σαββαΐδου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι θα διεξαχθούν κανονικά, συμπληρώνοντας ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται και έλεγχος «πόθεν έσχες» από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Αναφερόμενη στα ευρήματα του Σώματος Ελεγκτών, πάντως, η κ. Σαββαΐδου τόνισε ότι «ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ που κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».


Στον έλεγχο των 4.845 υπαλλήλων που παραμένουν στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, επισημαίνοντας ότι το Σώμα θα διενεργήσει τους ελέγχους, οι οποίοι, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι. «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα», είπε ο κ. Νομικός.


Οι αποχωρήσαντες


Από τους 415 αποχωρήσαντες οι 241 είναι ιατροί 42 έως 67 ετών και συνολικά έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα 65 εκατ. ευρώ, ενώ οι 101 εκπαιδευτικοί που απέστειλαν στο εξωτερικό 27,3 εκατ. ευρώ.


Η έντονη «εκπροσώπηση» των εκπαιδευτικών προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, που ζήτησε να ελεγχθούν όσοι είναι παράνομοι «αλλά να μη λασπώνουν όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους», που «αμείβονται με 700 ευρώ και κάποιοι είναι απλήρωτοι για μήνες». Ο κ. Κοτσιφάκης, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, συσχετίζοντας τους 5.260 υπαλλήλους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό με τους 5.500 που αναμένεται να απολυθούν μέχρι τα τέλη του έτους.


Το ΣΔΟΕ ελέγχει τις «λίστες»


Τα περισσότερα ελεγκτικά κέντρα του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναλάβει τον έλεγχο διαφόρων καταλόγων που έχουν έρθει στην Ελλάδα από ξένες φορολογικές αρχές και όχι μόνο. Το ΣΔΟΕ και το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό, τη λίστα καταθετών στο Λουξεμβούργο, ενώ στο παρελθόν έλεγξαν και διάφορες υποθέσεις που είχαν φθάσει στην Ελλάδα από το Λιχτενστάιν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:


1. Εμβάσματα. Περισσότερες από 400 υποθέσεις εμβασμάτων προς το εξωτερικό έχουν ολοκληρώσει οι φοροελεγκτικές αρχές καταγράφοντας βεβαιώσεις φόρων άνω των 145 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την απόκτησή τους, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν γι’ αυτά καταβάλλοντας και τα πρόστιμα της φορολογικής νομοθεσίας. Συνολικά έχουν επιλεχθεί για έλεγχο 1.343 περιπτώσεις εμβασμάτων (από 54.000 συνολικά). Τα εμβάσματα αφορούν την περίοδο 2009-2011.


2. Λίστα Λαγκάρντ. Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι 918 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα 2.062 που περιλαμβάνονται στη λίστα εμφανίζουν ποσά στις καταθέσεις τους, ενώ οι υπόλοιπες καταθέσεις είναι μηδενικές. Εχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 600 περίπου περιπτώσεις και μέχρι το τέλος του έτους ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι τώρα έχουν καταλογιστεί φόροι ύψους 75 εκατ. ευρώ.


3. Λιχτενστάιν. Η «λίστα Λιχτενστάιν» ή «λίστα Κίμπερ», που είχε αντιγράψει ο υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν Χάινριχ Κίμπερ, περιέχει 4.527 ονόματα καταθετών, μεταξύ των οποίων και Ελληνες. Με έγγραφο όμως που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ανέφερε ότι στο ΣΔΟΕ περιήλθαν στοιχεία για 17 υποθέσεις που αφορούσαν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις στο Λιχτενστάιν. Οι υποθέσεις αυτές ελέγχθηκαν και δεν βρέθηκαν παραβάσεις.

4. Λίστα Λουξεμβούργου. Τα στοιχεία της λίστας ήρθαν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πάνω από 4.000 καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς με υψηλά ποσά σε τράπεζες του Λουξεμβούργου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί.






from LikeLarissa.gr http://ift.tt/1wMAjn8

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου