«Μικρότερο», πιο ευέλικτο αλλά και πιο οικονομικό γίνεται το Δημόσιο καθώς από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου βάζοντας τέλος στις δαιδαλώδεις δομές που επί τρεις δεκαετίες κόστιζαν στους πολίτες χρόνο και στα δημόσια ταμεία χρήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων η μείωση δομών κυμαίνεται ή ξεπερνά το 40%, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που φτάνει το 63%. Το δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση των θέσεων ευθύνης ανέρχεται σε 10,8 εκατ. ευρώ (από 27.081.000 σε 16.231.800 ευρώ ετησίως).
Από τους 7.717 προϊσταμένους στις θέσεις τους θα παραμείνουν 4.558. Οι 115 γενικές διευθύνσεις μειώθηκαν σε 93, οι 1.644 διευθύνσεις σε 994, ενώ από τα 5.763 τμήματα θα λειτουργούν πλέον 3.324. Τέλος, από τις 41 υπηρεσίες ΕΣΠΑ, θα εξακολουθούν να υφίστανται οι 30, ενώ από τις 154 μονάδες ΕΣΠΑ οι 117. Το 70% των εργαζομένων θα απασχολείται σε επιχειρησιακά θέματα και μόνο το 30% με εσωτερικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα.
«Λιτές, συνεκτικές»
«Επειτα από δεκαετίες αλλάζουμε τη Δημόσια Διοίκηση», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας τη «νέα εποχή» του Δημοσίου. «Τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές και συνδράμουν στο να δημιουργήσουμε ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό».
Οι φορείς με τη μεγαλύτερη συνολική ποσοστιαία μείωση δομών, αλλά και δημοσιονομικού κόστους είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου υπήρξε μείωση 63% και 62% αντίστοιχα, Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπήρξε μείωση 53% και 52% αντίστοιχα, υπουργείο Περιβάλλοντος όπου υπήρξε μείωση κατά 48% και 47% αντίστοιχα, υπουργείο Οικονομικών όπου η μείωση έφτασε το 46% για τις δομές και 47% για το δημοσιονομικό κόστος καθώς και η Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όπου οι δομές μειώθηκαν στο μισό, ενώ αντίστοιχη ήταν και η μείωση του κόστους.
Η κατάρτιση των νέων οργανισμών βασίστηκε σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων, καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Οι αξιολογήσεις των δομών στα υπουργεία αποτυπώθηκαν σε εκθέσεις-πορίσματα των Επιτροπών Αξιολόγησης, οι οποίες υπεβλήθησαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την εποπτεία του οποίου διεξήχθη η όλη διαδικασία.
Η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργείου Παιδείας όπου πλέον συγχωνεύονται οι Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι π.χ. οι γυμναστές και οι δάσκαλοι ξένων γλωσσών.
Αντίστοιχα στο υπουργείο Πολιτισμού ενοποιούνται το Νομισματικό με το Επιγραφικό Μουσείο, ενώ το πρώτο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, αποκτά επιτέλους διευθυντή. Κατά τα λοιπά, από τις 79 υπηρεσίες σε όλη τη χώρα μένουν 62 (μαζί με μουσεία), καταργούνται 500 κενές οργανικές θέσεις αλλά και τμήματα όπως των Εκθέσεων και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού, Προβολής και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στα Μουσεία, δημιουργείται όμως Τμήμα Φύλαξης. Πολλοί αρχαιολόγοι μετακινούνται, για παράδειγμα, από τα Γιάννενα στο Κιλκίς, ενώ κάθε προϊστάμενος αναλαμβάνει διπλάσιες ευθύνες.
from LikeLarissa.gr http://ift.tt/1weUgDh
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου