Η ιταλική οικονομία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, μπήκε επισήμως σε δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ανάπτυξη, κάτι που σύμφωνα με τους Financial Times προκαλεί σοκ σε όλη την ευρωζώνη.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times:
Σοκ σε Ρώμη και Βρυξέλλες προκαλεί η ιταλική ύφεση
H Ιταλία ξανακύλησε σε ύφεση, κόβοντας απότομα την «περίοδο χάριτος» του πρωθυπουργού Matteo Renzi και φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την μεγάλη πρόκληση της επιβολής επιθετικών μεταρρυθμίσεων.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,2% στο β΄ τρίμηνο σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,1%. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης, μετά την πτώση 0,1% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο.
Οι επικριτές κατηγορούν τον κ. Renzi ότι αναλώνεται σε μεταρρυθμίσεις «βιτρίνα» όπως η μάχη για την αναδόμηση της Γερουσίας, αντί να εφαρμόζει τις κρίσιμες αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και την ιταλική γραφειοκρατία.
«Η Ιταλία είναι κολλημένη σε στασιμότητα και παραμένει κολλημένη επί ένα χρόνο, μετά από οκτώ τρίμηνα με ύφεση», τονίζει ο Francesco Daveri, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα. «Αυτό αυξάνει τις πιέσεις στον Renzi να αποδώσει έργο. Κι αυτό σημαίνει να αποδώσει έργο στην οικονομία και να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».
Τα δυσμενή μεγέθη ανακοινώθηκαν παράλληλα με απογοητευτικά στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας και διογκώνουν τις ανησυχίες για την ισχύ της ανάκαμψης στην ευρωζώνη, η οποία «φλερτάρει» με τον αποπληθωρισμό.
Οι φόβοι ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την Ουκρανία θα πλήξει επιπλέον την ευρωπαϊκή οικονομία, πίεσαν το ευρώ στο 1,334 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο σε εννέα μήνες.
Το ιταλικό χρηματιστήριο βούλιαξε 3% με βαριές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας παραδέχτηκε ότι η χώρα αγωνίζεται για να βγει από την ύφεση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται η «τρόικα» για να γίνουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι τα τελευταία ιταλικά στοιχεία θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να μειώσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8% το 2014, μια πρόβλεψη που ήταν ήδη υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας και του συνδέσμου επιχειρηματιών της χώρας, που περιμένουν άνοδο όχι μεγαλύτερη από 0,2%.
Ο Fabio Fois, αναλυτής της Barclays στο Μιλάνο, πιστεύει ότι τα δυσμενή μεγέθη θα ασκήσουν αισθητές πιέσεις στην κυβέρνηση. Πιστεύει ότι ο στόχος για έλλειμμα προϋπολογισμού 2014 στο 2,6% του ΑΕΠ «πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί εκτός κι αν έρθει κάποια ευχάριστη έκπληξη από την ανάπτυξη, κάτι που δεν προβλέπεται».
Η Ιταλία εξήλθε παροδικά μόνο από την βαθιά διετή ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 και η επιδείνωση των μεγεθών τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύει ότι η οικονομία κάνει πολύ δύσκολη προσπάθεια να αναζωογονηθεί, μετά από μια δεκαετία με μηδενική ονομαστική ανάπτυξη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, παραδέχτηκε ότι η χώρα αγωνίζεται για να βγει από την ύφεση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται η «τρόικα» των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για να γίνουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Η χώρα πρέπει να κάνει η ίδια την μεταρρύθμιση στον εαυτό της, και αυτό κάνουμε, αλλά πρέπει να βιαστούμε περισσότερο στις κινήσεις μας», δήλωσε.
Από τον Φεβρουάριο που ανέλαβε την εξουσία με παλαιομοδίτικο πολιτικό «πραξικόπημα», ο κ. Renzi έχει υποσχεθεί περικοπές των δαπανών, μειώσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα αναθέρμανσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, σε μια οικονομία με ποσοστό ανεργίας στους νέους που φτάνει το 43,7%.
Μέχρι στιγμής η μεταρρυθμιστική ατζέντα του έχει ως αποτέλεσμα να εγκρίνει η κυβέρνησή του μια μείωση στον φόρο εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων, αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, με την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.
πηγή: newsit.gr
from LikeLarissa.gr http://ift.tt/1sfrCRD
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου