Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τα παιδιά μεγάλα θύματα της κρίσης

Πλούσια κράτη με παιδιά φτωχά. Αυτή είναι η εικόνα στον κόσμο μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, όπως τη σκιαγραφεί έκθεση της UNICEF, με τίτλο. Οπως προκύπτει από την έκθεση της UNICEF, ακόμα και στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας


«Τα παιδιά της ύφεσης» κι από την οποία προκύπτει ότι ακόμα και στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας.


Σε 41 από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου ζουν 76,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή 2.6 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα σε σχέση με το 2008.


Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειές τους διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού εισοδήματος. Στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ισπανία πάνω από το 36% των παιδιών ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 32% και στην Ιταλία 30%. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη, στην Ελλάδα το μέσο οικογενειακό εισόδημα γύρισε 14 χρόνια πίσω. Ενδεικτικά υπογραμμίζεται στη μελέτη ότι στην Ελλάδα το μέσο οικογενειακό εισόδημα είχε επιστρέψει το 2012 σε επίπεδα ανάλογα του 1998.


Για την Ισπανία, την Ιρλανδία αλλά και το Λουξεμβούργο, η υποχώρηση φτάνει τη δεκαετία, για την Ισλανδία τα εννέα χρόνια και για την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία τα οκτώ.


Σημαντική, επίσης, ενίσχυση της παιδικής φτώχειας ήταν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση αλλά και στην Κροατία, τη Λετονία και την Ισλανδία.


Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η βασική αιτία που συντέλεσε σ” αυτήν την αύξηση είναι η ύφεση και οι… παρενέργειές της.


Πρώτον, αυξήθηκε πολύ η ανεργία στις αναπτυγμένες χώρες, κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τουλάχιστον το 21% των παιδιών δήλωσε πως ο ένας γονιός έχασε τη δουλειά του, ενώ το 27% δήλωσε ότι αυξήθηκε η ένταση στην οικογένεια.


Οι περικοπές

Επίσης, τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν γονιό είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια. Ενας λόγος είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε πολλές χώρες. Πολλοί γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους δεν μπορούν να έχουν μια κανονική οχτάωρη εργασία, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένα εισοδήματα.


Πολλές κυβερνήσεις, εξάλλου, προέβησαν σε δραματικές περικοπές του κοινωνικού κράτους, περικοπές που είχαν αντίκτυπο και στα παιδιά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.


«Πολλές εύπορες χώρες έχουν υποστεί ένα ?μεγάλο άλμα προς τα πίσω? όσον αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και οι επιπτώσεις για τα παιδιά θα είναι μακροχρόνιες γι′ αυτά και τις κοινότητές τους», δήλωσε ο Τζέφρεϊ Ο” Μάλεϊ, επικεφαλής Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής της UNICEF.


«Μελέτες της UNICEF δείχνουν ότι η ισχύς των πολιτικών κοινωνικής προστασίας υπήρξε ένας αποφασιστικός παράγοντας για την πρόληψη της φτώχειας. Ολες οι χώρες χρειάζονται ισχυρά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των παιδιών και στις κακές στιγμές και στις καλές – και οι πλούσιες χώρες πρέπει να δίνουν πρώτες το παράδειγμα, δεσμευόμενες ρητά για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας», τόνισε ο Ο” Μάλεϊ.


Στη μέγκενη και οι νέοι 15-24 ετών


Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η ύφεση έχει χτυπήσει ιδιαίτερα σκληρά τους νέους, με τον αριθμό τον ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης να αυξάνεται δραματικά σε πολλές χώρες, φθάνοντας το 2013 τα 7,5 εκατομμύρια νέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σχεδόν ο πληθυσμός της Ελβετίας).


Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας που δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται και δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα κατάρτισης αυξήθηκε κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 11,7% το 2008 σε 20,6% το 2012) μαζί με την Κύπρο (επιδείνωση κατά 9%).


Στερούνται τροφές

Επίσης το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά που δεν μπορούν να έχουν γεύμα με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα σχεδόν διπλασιάστηκε σε τέσσερις χώρες – Εσθονία (10%), Ελλάδα (18%), Ισλανδία (6%) και Ιταλία (16%).


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ακραία παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί περισσότερο στις ΗΠΑ κατά τα χρόνια της ύφεσης σε σύγκριση με την ύφεση του 1982, παρότι διάφορα κοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν παρείχαν σημαντική στήριξη σε φτωχές εργαζόμενες οικογένειες.


Ωστόσο, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά για τους ακραία φτωχούς χωρίς εργασία. Υπάρχουν και καλές ειδήσεις καθώς σε 18 χώρες η παιδική φτώχεια μειώθηκε, μερικές φορές σημαντικά. Στη Χιλή, (το ποσοστό έπεσε από το 31,4% στο 22,8%), Αυστραλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Σλοβακία παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις των ποσοστών φτώχειας για τα παιδιά, ενώ η Νορβηγία έχει το μικρότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας, στο 5,3% από 9,6% το 2008.






from LikeLarissa.gr http://ift.tt/1392WjI

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου