Πολλοί που προσπαθούν να χάσουν βάρος, συχνά κατηγορούν τον “αργό” μεταβολισμό τους – δηλαδή ότι το σώμα τους δεν καίει τόσο γρήγορα τις θερμίδες ή τόσο αποτελεσματικά.
Για εκείνους που όντως έχουν χαμηλό μεταβολισμό, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, λένε ότι έχουν βρει τον γενετικό “διακόπτη” που μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, οδηγώντας σε δραματική μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, περιγράφει την απενεργοποίηση ενός γονιδίου που ονομάζεται νικοτιναμίδιο Ν-μεθυλοτρανσφεράση (NNMT) και κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα λιπώδη κύτταρα και το συκώτι. Το NNMT έχει συνδεθεί και με ορισμένους τύπους καρκίνου.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Barbara Kahn, είπε ότι εξέτασαν πρώτα τη σχέση του NNMT με το μεταβολισμό και κατόπιν μελέτησαν τον κύριο μεταφορέα σακχάρου GLUT4, στα λιπώδη κύτταρα του γενετικού υλικού ποντικιών. Μέσα από την έρευνά τους, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες GLUT4, ήταν ευαίσθητα στην ινσουλίνη τον διαβήτη, ενώ τα ποντίκια χωρίς GLUT4 ήταν ανθεκτικά στην ινσουλίνη και στον διαβήτη.
Η Kahn ανέφερε «Πήραμε λίπος που περιείχε μεγάλη ποσότητα GLUT4 και δείγμα λίπους που δεν περιείχε καθόλου GLUT4, και κάναμε κάτι που ονομάζεται ανάλυση μικροσυστοιχιών DNA. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, βρήκαμε ότι τα ποντίκια χωρίς τον μεταφορέα σακχάρου GLUT4, είχαν αυξημένα επίπεδα NNMT.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα του NNMT βρίσκονται συχνά στα λιπώδη κύτταρα των ζώων, που είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το NNMT περαιτέρω, για να δούνε αν η ρύθμιση του γονιδίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εμφάνιση διαβήτη και την τάση παχυσαρκίας.
Προκειμένου να αδρανοποιήσουν το γονίδιο NNMT, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των αντινοηματικών ολιγονουκλεοτιδίων (ASO), που τους επέτρεψε να παρέμβουν στην έκφραση του γονιδίου μόνο στα λιπώδη κύτταρα και το ήπαρ. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, εμποδίζει στην ουσία τη σύνθεση ειδικών πρωτεϊνών.
Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν το γονίδιο NNMT στα ποντίκια που έκαναν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, δεν αύξησαν τόσο πολύ το βάρος τους, σε σύγκριση με το ενεργοποιημένο γονίδιοNNMT που λειτουργούσε κανονικά. Επιπλέον, τα ποντίκια δεν άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες ή την άσκηση τους, πράγμα που σημαίνει ότι το NNMT επηρεάζει αποκλειστικά τον μεταβολικό ρυθμό.
Σύμφωνα με την Kahn, το NNMT επηρεάζει ένα βιοχημικό μηχανισμό, γνωστό ως κύκλο υποστρώματος, ο οποίος παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. «Αν έχουμε έναν αποτελεσματικό μεταβολικό ρυθμό, δεν χρειαζόμαστε πολλές θερμίδες. Τα κύτταρα μπορούν να πάρουν όλη την ενέργεια που χρειάζονται από έναν μικρό αριθμό θερμίδων. Εάν έχουμε έναν αναποτελεσματικό μεταβολισμό, με τη μέθοδο αυτή, θα καίγονται περισσότερες θερμίδες και θα μπορούμε να τρώμε περισσότερο χωρίς να παίρνουμε βάρος. Οπότε όταν νικήσουμε το NNMT, στην ουσία θα επηρεάσουμε τους ανώφελους κύκλους, δηλαδή τον μεταβολικό ρυθμό».
Ενώ πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι και η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Η Kahn είναι αισιόδοξη ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι η τεχνολογία ASOs έχει ήδη εγκριθεί για χρήση από τις ΗΠΑ.
Τέλος η kahn λέει «Γνωρίζουμε ότι η ASOs είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος σε ανθρώπους, γι ‘αυτό θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για την αποτελεσματικότητα της μείωσης των επιπέδων NNMT στο λιπώδη ιστό και στο συκώτι του ανθρώπου. Η ερώτηση είναι εάν ρυθμίζοντας το γονίδιο NNMT, θα είμαστε όντως ασφαλείς. Από τη στιγμή που το πρόβλημα υπάρχει, θα πρέπει πραγματικά να διερευνηθεί η θεραπεία για την απώλεια βάρους».
from LikeLarissa.gr http://ift.tt/1tgw2Iz
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου